VARIETAT  DE RAIM DE CELLER L’ARC

 

MACABEU:

 

 

 

 

Varietat de raim macabeu de cep blanca originària de Catalunya. El gotim de  raim macabeu és compacte i gran.El gra és rodó i gros, molt dolç, de color daurat tirant a blanc i pell molt fina. És de brotació lenta, resistent a les gelades i sequeres, però és sensible a les malures. L’època de brotada és entre mitjana-tardana i l’època de maduració és a l’agost (primerenca) El vi  elaborat amb raïm macabeu és perfumat, lleugerament afruitat, aromàtic, amb una acidesa mitjana i acidesa equilibrada, de color pàl·lid groc palla amb tons verdosos. Dóna vins de graduació alcohòlica moderada amb aromes d’aranja i poma. Adquireix aromes de mel i fruits secs en envellir en roure. S’utilitza per elaborar vins secs de taula.Generalment s’embotella com a monovarietal, . És també el raïm principal dels vins blancs de la DOC Rioja

MERLOT:

 

RAIM MERLOT

 

Varietat de raim merlot  de cep negra, productiva i de brot primerenc. El gotim de merlot és cilíndric, petit i poc dens. El gra és menut, de pell gruixuda, polpa dolça i color negre blavós. El vi varietal de merlot es caracteritza per la seva finor i suavitat sense deixar de ser aromàtic i carnós. És de color robí molt intens, de graduació mitjana i envelleix ràpidament sense perdre qualitat.El merlot és originari de la regió de Bordeus on és la varietat més conreada. S’utilitza sobretot en l’elaboració del medoc, un bordeus negre de la regió de Médoc. També és la varietat de raïms negre més conreada a Véneto i s’utilitza en l’elaboració de molts vins del nord d’Italia. Darrerament s’ha incrementat molt la producció de vi varietal de merlot a Califormia. S’ha convertit en una varietat internacional, la segona varietat negre més estesa després del cabernet sauvignon, utilitzada sobretot com a varietat millorant en els cupatges per aportar suavitat i equilibri.

Syrah

 

RAIM DE SHIRAH

 

La varietat de raim syrah, de vegades anomenat sirà o hermitage és una varietat de cep negra. El gotim és de mida mitjana i compacte. El gra és petit, de pell prima, forma ovalada i de color blavós. El seu rendiment és baix, però és un cep resistent i de conreu fàcil ben adaptat a terrenys assolellats El vi varietal del syrah és opulent, amb cos, de color fosc i amb una característica aroma d’espècies i fruits. Té una bona capacitat d’envelliment adquirint una aroma fumada. El nom és un manlleu del frances . És una varietat autòctona de la regió de la vall del Roine on ja era coneguda pels romans i on s’anomena també hermitage. Segons la llegenda va ser portada per Guy De’Sterimberg que en tornar de les croades  es va establir com a ermità. L’etimologia és incert, provindria de la ciutat persa de Shiraz o de la ciutata siciliana

Monestrell

 

 

La varietat de raim monestrell, o la monestrella, és una varietat de cep negra que produeix un raïm molt menut i compacte, de gra mitjà o menut, esfèric, de color negre intens i de gust fort.

És una varietat originària de Bordeus però, conreada històricament a l’Empordà i a Sagunt, es considera com una varietat tradicional a Catalunya, al País Valencià i a Eivissa i Formentera. El nom prové del llatí monesteriellu, diminutiu de monasterium ‘monestir’, probablement pel fet que era cultivat en monestirs, de la mateixa forma que s’anomenava cartoixà al xarel·lo. Altres noms són garrut, al Pallars; garró, al Garraf; xurret i veremeta. A vegades s’ortografia «monastrell». Sovint s’ha confós amb la garnatxa tintera o mourvèdre.

El vi elaborat amb raïm de monestrell és aromàtic, de gust que recorda les panses i de color robí intens. És apte per l’envelliment i se sol utilitzar amb cupatge d’altres varietats d’evolució lenta. A la DO Alacant s’utilitza el monestrell sobremadurat per l’elaboració del vi ranci fondellol. A més és una de les varietats principals pels vins negres de les DO Binissalem, DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DO Costers del Segre, DO Penedès, DO Tarragona, DO València.